Számláló

Keresés

Egyedi keresés

Retro Feeling

Minden, ami retro cuccokkal, érzéssel kapcsolatos.

Címkék

69 (1) aviátor (1) béke (1) buli (2) busz (2) corvin (1) fesztivál (3) fogaskerekű (1) földalatti (1) herkules (1) hippi (3) hughes (1) közlekedés (5) kultúra (4) malév (4) metro (1) peace (1) récsei (1) repülő (5) retro (13) woodstock (3) Címkefelhő

Egyebek

Egyebek

2011.03.08. 08:47 Retro Feeling

A gyönyörű Corvin áruház

 Egy áruház, amely hajdanán a legforgalmasabb volt a városban, és amely gyönyörű épületével méltóképpen jelképezte hazánk divatját, és amelyről még a külföldi szakma is elismerően beszélt a maga idejében. Mára azonban már leáldozott a Corvin áruház csillaga, és sokan a belváros arcának sebhelyét látják benne…

 
 
Bevallom őszintén, ez az épület nem kötődik kifejezetten a közlekedéshez, maximum annyiban, hogy az egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontján fekszik a városnak. A története azonban annyira jellemző sok más épületre is a városban, hogy ez úttal kivételt teszek. Mind a mai napig sokan megmosolyognak, mikor azt mesélem, hogy a Corvin áruház milyen gyönyörű épület. Mi lehet gyönyörű egy bádogkockában? – kérdezni szinte kivétel nélkül mindenki? Íme most a válasz, mely, bízom benne, hogy sok embert meggyőz majd.
A történet ezúttal nem a dualizmusban, hanem az első világháború után, 1926. március 1-jén kezdődik. Ekkor nyitotta meg kapuit az áruház, melyet egy hamburgi üzletember hozott létre egymillió pengő alaptőkével. Az épületet magát Reiss Zoltán tervei alapján építették klasszicizáló stílusban. A lehengerlő hatású homlokzat, mely kívülről egy kétszintes épületet sugallt, valójában öt szintből állt. A hatalmas ablakok négy emeletet magasságban összefüggtek, az emeleteket pedig alig látható fabetétek választották el egymástól. A belső tér is a kor szelleméhez méltóan került kialakításra. A belépőket egy kétszintes egybefüggő csarnokrész fogadta, amely bővelkedett az akkor keresett mesteremberek üzleteiben – cipészek, harisnyakötők, kalapkészítők, stb.
Az áruház működésének első éveiben hihetetlen sikereket ért el. Ahhoz, hogy megértsük miért, érdemes közelebbről megismerni magát a kort, amelyben járunk. A háború és az azzal járó – főleg területi – veszteségek eszméletlen módon megrázták az országot mind gazdaságilag, mind szellemileg. A húszas évek közepére azonban szerencsére kezdett helyreállni a rend és a biztonság. Ismét elég pezsgő korszakát élte a főváros. Egyetemeket és főiskolákat alapítottak ez idő tájt, számos új lakónegyed épült a város szélén, egyre fejlettebb volt a közlekedési infrastruktúra is, és a társadalmi élet is egyre inkább visszazökkenni látszott a megszokott kerékvágásba. A Corvin tökéletesen beleillett a kor képébe: kalapos urak és sálas hölgyek járták a körút kávézóit, a mesteremberek megéltek az utcáról betérő polgárok megrendeléseiből, a színházak teltházzal működtek. A Blaha Lujza tér elrendezését is figyelembe véve ideális helyen volt, ugyanis a vele szemben lévő Nemzeti Színház egészen annak 1964.-es lebontásáig komoly vonzerőt jelentett. Nem is beszélve a pályaudvarok közelségéről, amelyek a vidéki vásárlók körében is igen népszerűvék tette a Corvint. 1930-as években így írnak az újságok az áruházról: „Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztette igazgatósága…Mert ahogyan Európa divatját Párizs, a főváros divatját a Corvin diktálja, és igen szerencsés, mesteri kézzel”
Műszaki szemmel tekintve az épületet, számos érdekes megoldással találkozhatunk. Érdemes megjegyezni, hogy nagyon másra nem is lehetne használni, hiszen kifejezetten áruháznak épült, a belső tér eredeti elrendezése is ezt sugallta – szemben mondjuk a Récsey garázzsal, amelyen meglátszik, hogy egyáltalán nem bevásárló céllal épült. 1931.-ben itt állították üzembe az ország első mozgólépcsőjét. A kor legnagyobb divatházai mind képviseltették magukat az üzletekben, és nemzetközileg is igen elismert helyet szerzett magának a szakmán belül, hála az akkor tevékenykedő menedzsmentnek.
Elkerülhetetlen módon jött azonban a második világháború, amely súlyos károkkal járt az áruház tekintetében is. A romossá vált épületet sosem sikerült teljesen helyreállítani, és az 50-es években úgy határoztak, hogy a veszélyessé vált homlokzatot egy külső borítással fedik el. Így jött létre a sokak számára ismert Corvin áruház jellegzetes homlokzata. A belső tér is átalakításra került, a földszinten lévő apró üzleteket egybenyitották, és most egy nagy áruházlánc üzlete található meg benne. A felső emeleteken most is divatáruház üzemel, de valahogy már nem olyan vonzerővel, mint annak előtte. Ennek persze többek között a gombamód elszaporodó plázák, és a társadalmi igények megváltozása a főbb okai.
Érdemes szólni a tetőn működő, egyre népszerűbb Corvin Tető szórakozóhelyről is, amelyről megoszló vélemények vannak. Egyvalami azonban tény, hogy ez a terület mindig is szórakozást szolgálta, csak némiképp más korosztálynak: az itt dolgozók gyerekeinek volt itt kialakítva óvoda.
Természetesen számos javaslat készült a rendszerváltás óta a homlokzat eredeti helyreállítására, de háttérben mozgó üzleti körök nem tudtak megegyezni a konkrétumokról, így a legutóbbi években egyáltalán az is kérdéses volt, hogy nyitva tud-e maradni az egykor szebb időket is megélt Corvin áruház. Mindenesetre bízzunk benne, hogy egyszer eredeti pompájában láthatjuk viszont, és ne csak képeslapok, meg efféle cikkek emlékeztessenek az eredeti állapotra.

14 komment

Címkék: retro kultúra corvin


A bejegyzés trackback címe:

https://retrofeeling.blog.hu/api/trackback/id/tr762720793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemessis · http://kirakat.blog.hu 2011.03.08. 20:37:24

Ha körbejárja az ember, láthatja hogy a mindenki által megszokott corvin kockát ráhúzták a valóban csodás épület frontjára. Érdekes, azt gondoltam hogy ez az épület art deco. Bár én nem olvastam ilyen alaposan utána. :)

Ki tudja, hogy még hány ilyen letakart kincs van, mint ahogy a metro klub alatti játékáruházi bazár is példázza.

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2011.03.08. 21:33:28

Remek cikk, de nagyon-nagyon megérdemelt volna egy komolyabb fotógalériát, szinte kínálja magát a téma. Legalábbis én szívesen néztem volna mindenféle képeket a Corvinról és környékéről.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.03.08. 21:36:44

"az áruház, melyet egy hamburgi üzletember hozott létre"
Az illető neve titok? Ha már ennyire tetszik az épület, talán az illető megérdemelné, hogy eláruld a nevét.

Egyébként örülnék, ha eredeti állapotában állítanák helyre. De ne egy 5 szintes hipermarketet építsenek bele!

Retro Feeling 2011.03.08. 21:57:25

@bestpixel: Az áruházat a hamburgi M.J.Emden und Söhne cég és a mögötte álló magánember alapította. Ennél pontosabb neveket nem találtam.

Retro Feeling 2011.03.08. 22:00:00

@Kirándulás: A képeket illetően nincs könnyű dolgom, ugyanis nem egyszerű jó minőségű és ettől sokkal eltérőbb képeket találni. Viszont lesz még szó más, szintén érdekes épületről a blogon, szintén képekkel illusztrálva

driopios 2011.03.08. 22:45:49

A minap jártam arra: egy hatalmas molinó van rajta, ami, - na mit? - az Aréna bevásárlóközpontot hirdeti!!
"Hello, mi egy bevásárlóközpont vagyunk, de ne itt vásárolj, menj inkább a másikba." Aki ezt kitette oda hogy nem vette észre, hogy ez mekkora öngól!? Ennyire fontos volt az a pénz amit azért a reklámért kaptak, hogy ennyire maguk alatt vágják a fát...?

bodonmaria 2011.03.09. 09:11:59

Tisztelt Cikkíró!

Ez az írás egyszerűen fantasztikus!

Csak gratulálni tudok!

Üdvözlettel: Egy idegenvezető

bodonmaria 2011.03.09. 09:13:43

Elnézést az ünneprontásért, de az egész Corvinunk és a Metró áruházunk (nyugatinál) már kínai kézben van.

Az egész egy ronda kínai piac lett...................

Mennyit jártunk oda a nagymamámmal.

olala 2011.03.10. 12:10:43

Gratulálok, jó a cikk!

Elnézve a képeket, a Blaha sokkal szebb volt évtizedekkel ezelőtt (ma ronda). És ez igaz a város egy sor egyéb részére (elég ehhez századfordulós képeket nézegetni). Az az érzése az embernek, hogy az értékek sutty, eltűnnek. Kellene valami városszépészeti bizottság, vagy valami, ami foglalkozik ezekkel (meg pénz). Budapest különben egy élhetetlen betonrengeteggé válik (már majdnem az).

gariv7 2011.03.11. 10:48:53

A cikkben a 60-as - 70 évek át lettek
ugorva. A jelenlegi belső kialakítás szerintem csak a 70-es évek elején készítették el, addig a régi átriumos formájában üzemelt. Szép áruház volt belülről, csak az igénytelenség és pénztelenség a későbbiek folyamán rányomta bélyegét.
süti beállítások módosítása